Podopieczni
Znajdują się informacje o niektórych podopiecznych naszej Fundacji. Klikając w poszczególne nazwiska, zapoznacie się z opisem stanu zdrowia osób, które zwróciły się do nas o pomoc w zbiórce 1% podatku i darowizn oraz dowiecie się czegoś więcej o nich samych.

Wszelkie informacje zamieszczone na tych podstronach są dostarczone przez naszych podopiecznych bądź ich bliskich, a potwierdzone dokumentacją medyczną oraz zweryfikowane przez naszą Fundację.

Każdy podopieczny naszej Fundacji podpisał z nami stosowne porozumienie, które reguluje formę zbierania środków finansowych i ich wydatkowania. Można też przeznaczyć nam swój „1%" podatku bez wskazywania beneficjenta. Fundacja nasza ma znacznie więcej podopiecznych niż tutaj przedstawiamy. Wówczas decyzję komu je przeznaczyć podejmie Zarząd FOS.

Grzegorz Niemczyk

Grzesiek to sympatyczny, młody człowiek, którego pasją jest muzyka i sport ? przede wszystkim piłka nożna. Nie wiadomo jak dalej potoczy się nie tylko jego kariera sportowa, ale całe życie.

Numer KRS: 0000221146 Cel szczegółowy: Grzegorz Niemczyk

Małgorzata Kowalska

Mam na imię Małgorzata. Mam 43 lata, mężatka, jedno dziecko ? córka Paulina. W 2010 roku zdiagnozowano u mnie stwardnienie rozsiane (choroba centralnego układu nerwowego prowadząca do niepełnosprawności). Obecnie czekam na decyzję ZUS w sprawie przyznania renty.

Numer KRS: 0000221146 Cel szczegółowy: Małgorzata Kowalska

Matuesz Szarek

Mam na imię Mateusz. Interesuję się sportem i elektroniką. Jestem osobą niepełnosprawną. Od urodzenia choruję na Czterokończynowe Porażenie Mózgowe. W dzieciństwie przeszedłem kilka operacji.

Numer KRS: 0000221146 Cel szczegółowy: Mateusz Szarek

Beata Jajko

Nazywam się Jajko Beata, mam 40 lat. Jestem osobą z niedowładem połowicznym lewostronnym po operacji guza mózgu. Mam na utrzymaniu 6-osobową rodzinę. Posiadam stopień niepełnosprawności znaczny od marca 2011r. Wymagam całodobowej opieki drugiej osoby.

Cel szczegółowy: Beata Jajko

Krzysztof Wojdyła

Krzysiu jest 13 letnim chłopcem lubiącym czytać książki. Jest uczniem pierwszej klasy gimnazjum. Ma domowe nauczanie. Jego hobby to opieka nad świnkami morskimi. Krzysiu boryka się z wieloma problemami zdrowotnymi.

Cel szczegółowy: Krzysztof Wojdyła

Anna Wasilewska

Nazywam się Anna Wasilewska, jestem po operacji wszczepienia stymulatorów mózgu w przedni płat do obu półkul mózgu. W dniu 14.11.2013 roku przeszłam zabieg wymiany stymulatorów (generatorów) będący kontynuacją pierwszej operacji.

Cel szczegółowy: Anna Wasilewska

Krzysztof Zawisza

W październiku 2007 roku podczas rutynowej kontroli po kolizji samochodowej wykryto u mnie guz mózgu usytuowany w prawym płacie czołowym, o wymiarach ok. 2x3x4 cm.

Cel szczegółowy: Krzysztof Zawisza

Maciej Frydrych

Nazywam się Maciej Frydrych, mam 20 lat. Urodziłem się z MPDZ ( spastyczność czterokończynowa). Od urodzenia nie chodzę, poruszam się przy pomocy balkonika lub kul. Interesuje się wschodnimi sportami walki. Spastyczność rąk utrudnia mi wykonywanie podstawowych czynności.

Cel szczegółowy: Maciej Frydrych

Maciej Bąk

Maciej 29.07.2012 roku został napadnięty i dotkliwie pobity przez trzech mężczyzn. Został natychmiast przewieziony karetką do szpitala w Bielsku-Białej, gdzie wykonano operację ratującą jego życie, po stwierdzeniu między innymi urazu czaszkowo-mózgowego, niewydolności krążeniowo-oddechowej.

Cel szczegółowy: Maciej Bąk

Tomasz Stach

W sierpniu 2013 roku uległem ciężkiemu wypadkowi. Na skutek tego doznałem rozległego urazu, czaszkowo mózgowego jak również złamania kręgosłupa. Dziś zmagam się z niepełnosprawnością, mam bardzo duże problemy z poruszaniem się o własnych siłach, gdyż mam niedowład 4 kończynowy.

Cel szczegółowy: Tomasz Stach

Kamil Stencel

Kamil Stencel to 3,5 letni chłopiec, który urodził się z wieloma wadami. Od początku swojego życia związany jest z salą operacyjną, gdzie lekarze starają się naprawić to co nie jest takie jak być powinno.

Cel szczegółowy: Kamil Stencel

Jakub Jaracz

Jestem Kubuś, urodziłem się w 28 tygodniu ciąży, ważyłem zaledwie 1000g. Od pierwszego dnia walczyłem o swoje życie, teraz walczę o lepsze jutro. Konsekwencją wcześniactwa jest opóźnienie psychoruchowe, widzę słabo tylko na jedno oczko.

Cel szczegółowy: Jakub Jaracz

Robert Pelczarski

Robert ma 43 lata. 1 stycznia pękł mu tętniak tętnicy łączącej przedniej.W skutek powikłań doznał udaru niedokrwiennego lewej półkuli mózgu, co za tym idzie niedowład prawostronny. W tej chwili jest przytomny, nie mówi, skupia wzrok na mówiącym, sam porusza lewą ręką i nogą, oddycha przez tracheostomię, karmiony jest przez PEG.

Cel szczegółowy: Robert Pelczarski

Grzegorz Chyłek

Mam 34 lata i jestem ojcem dwójki dzieci. W 2014 roku rozpoznano u mnie dwa guzy w mózgu o najwyższym stopniu złośliwości. Dostałem diagnozę - rak splotu naczyniówkowego.

Cel szczegółowy: Grzegorz Chyłek

Małgorzata Lorens

Nazywam się Lorens Małgorzata mam 47 lat jestem mężatką i mam czworo dzieci. Zmagam się z postępującym nowotworem jelita grubego. Obecnie jestem w trakcie chemioterapii i radioterapii, czeka mnie także operacja.

Cel szczegółowy: Małgorzata Lorens

Marzanna Masiarz

Nazywam się Marzanna Masiarz mam 51 lat. W 1988 roku stwierdzono u mnie SM-Stwardnienie Rozsiane. Jest to choroba nieuleczalna,która atakuje narządy ruchu, mowy, uszkadza układ nerwowy. Mimo ciągłej walki z tą chorobą stan mojego zdrowia ciągle się pogarsza.

Cel szczegółowy: Marzanna Masiarz

Ryszard Belczyk

Mam na imię Ryszard i mam 58 lat. Od 16 lat walczę z rakiem nerki. Moja walka jest trudna, zważywszy iż NFZ odmówił mi finansowania leczenia. Rak dał przerzuty m.in. na kręgosłup i w związku z tym w październiku 2016 r. przeszedłem operację odbarczenia rdzenia kręgowego.

Cel szczegółowy: Ryszard Belczyk

Łukasz Mercik

Nazywam się Łukasz Mercik. Lat 40. Ojciec dwóch synów 9-letniego Szymona i 2 letnego Błażeja. W styczniu tego roku zdiagnozowano u mnie sla czyli stwardnienie boczne zanikowe. Jest to postępująca, nieuleczalna choroba neuronu ruchowego.

Cel szczegółowy: Łukasz Mercik

Karolina Wozowicz

W lipcu 2010 roku dowiedzieliśmy się, że Karolinka ma białaczkę - miała wtedy zaledwie 6 lat. Leczenie było ciężkie. Karolinę nie ominęły powikłania - zapaleniem płuc o etiologii grzybiczej oraz liczne spadki.

Cel szczegółowy: Karolina Wozowicz

Ewa Kamińska

Nazywam się Ewa Kamińska. Mam 37 lat. W 2012 roku wykryto u mnie guza mózgu (astrocytoma GII wg WHO). Od tamtego czasu choruję również na padaczkę W grudniu 2012 roku miałam radioterapię. Przez kilka lat żyłam nadzieją, że radioterapia całkowicie zatrzyma rozwój nowotworu.

Cel szczegółowy: Ewa Kamińska

Kacper Wiech

Prosimy WAS o 1% Waszego podatku. Pieniądze chcemy przeznaczyć na rehabilitację Kacperka. Nasz syn ma chorobę Reclinghausena, której skutkami są guzy umiejscowione na mózgu. Kacperek musi być rehabilitowany aby uformować jego rozwój psycho-motoryczny. Bardzo prosimy o dobry gest który umożliwi nam dalszą rehabilitację.

Cel szczegółowy: Kacper Wiech

Hania Gancarz

Mam na imię Hania i mam dopiero 19 miesięcy. 11 grudnia 2015 roku wykryto u mnie nowotwór o nazwie NEUROBLASTOMA z IV stopniem zaawansowania. Ja nie wiem co to takiego jest ale moi rodzice są przez to bardzo smutni. Jest to guz w wśrodpiersiu który dał mi przerzuty do główki, na żebra i na prawą kość biodrową.

Cel szczegółowy: Hania Gancarz

Lidia Herba

11 lat temu zdiagnozowano u mnie raka migdałka. Po przebytej operacji i leczeniu w 2010 roku nastąpiły przerzuty do płuc. Przez kilka lat leczona byłam chemioterapią i radioterapią które nie przyniosły efektów. W związku z powyższym podjęłam leczenie w klinice w Niemczech.

Cel szczegółowy: Lidia Herba

Adam Materniak

W październiku 2013 r. mój mąż Adam doznał rozległego wylewu krwi do mózgu, w wyniku czego został lewostronnie sparaliżowany. Po operacji ratującej życie w wyniku ciągłych komplikacji przeszedł jeszcze 8 kolejnych operacji.

Cel szczegółowy: Adam Materniak

Michał Wojtuń

Moje kłopoty ze zdrowiem zaczęły się w szkole ponadgimnazjalnej, gdzie uczyłem się na mechanika samochodowego. Pierwsze objawy choroby wydawały się zwykłym przeziębieniem. Wielkim zaskoczeniem dla mnie było gdy na wizycie u lekarza rodzinnego niby ze zwykłym przeziębieniem zostałem skierowany na kompleksowe badania.

Cel szczegółowy: Michał Wojtuń

Paweł Milan

Paweł ma 19 lat, jest uczniem klasy maturalnej w Liceum Ogólnokształcącym w Rymanowie. W październiku 2014 r. niespodziewanie pojawił się problem z jego zdrowiem. 4 listopada odbyła się operacja w Szpitalu w Brzozowie i oczekiwanie na wynik.

Cel szczegółowy: Paweł Milan

Gabriela Sidor

Mam na imię Gabriela, mam 18 lat. Jako dziecko chorowałam na nowotwór złośliwy tkanek miękkich ? wargi górnej. W intensywnym i bardzo ciężkim leczeniu przeszłam chemioterapię i radioterapię. Wskutek leczenia doszło do zniekształcenia twarzy. W kwietniu 2014 roku miałam wykonany zabieg przeszczepu kości twarzy oraz przeszczepu błony śluzowej jamy ustnej.

Cel szczegółowy: Gabriela Sidor

Magdalena Zawiślak

Nazywam się Magda Zawiślak. Jestem szczęśliwą mężatką z prawie rocznym stażem. Niestety w listopadzie 2014 r. zdiagnozowano u mnie złośliwy nowotwór mózgu.

Cel szczegółowy: Magdalena Zawiślak

Dominika Szmyd

Nazywam się Dominika Szmyd, mam 29 lat. W 2013 roku zachorowałam na ostrą białaczkę limfoblastyczną. Jestem po przeszczepie szpiku. Mój powrót do pełni zdrowia utrudnia choroba przeszczep przeciw gospodarzowi, który po kolei atakuje różne organy (wątrobę, nerki, oczy, kości, jelita, płuca oraz skórę).

Cel szczegółowy: Dominika Szmyd

Kajetan Nowicki

Kajetan jest po operacji nowotworu, który umiejscowił się w rdzeniu kręgowym odcinka szyjnego kręgosłupa. Co tydzień jeździ na chemioterapię do kliniki onkologicznej Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie. Uśmiecha się i jest bardzo dzielny, może dlatego, że ma dopiero 13 miesięcy i nie wszystko jeszcze rozumie.

Cel szczegółowy: Kajetan Nowicki

Fundacja z balonową duszą.

Tutaj dwa zdania o powiązaniach fundacji z GZB ...

17:00 do 19:00 lub po wcześniejszym kontakcie telefonicznym: 502 604 822.