VII Bal Charytatywny "otwartych serc" przeszedł do historii. Zebrano ponad 31 tysięcy złotych Opublikowano 2018-02-13
Ponad 31 tysięcy złotych zebrano na aukcji VII Balu Charytatywnego organizowanego przez Fundacja Otwartych Serc z Krosna. Środki zostaną przekazane na rzecz podopiecznych Fundacji. Wydarzenie to również okazją do uhonorowania osób, którzy w szczególny sposób otwierają swe serca dla potrzebujących.

Bal został zorganizowany już po raz siódmy. Dzięki niemu zbierane są środki na pomoc kilkudziesięciu podopiecznym fundacji, w szczególności osobom chorym na choroby nowotworowe. W tym roku duża część zebranych środków przekazana zostanie na leczenie Tomasza Brzeskiego - sportowca, który uległ poważnemu wypadkowi.

Podziękowania należą się wszystkim darczyńcom, którzy przekazali cenne eksponaty licytowane podczas balu. W tym roku, pod młotek poszły dzieła sztuki oraz gadżety sportowe, w tym koszulka Roberta Lewandowskiego z jego autografem, a także inne atrakcje, jak choćby lot balonem czy kolacja z prezydentem Krosna. Łącznie ponad 30 licytacji zakończyło się sukcesem i znalazło swoich odbiorców.

"Za wrażliwość na potrzeby społeczne Krosna i jego mieszkańców"
Ważnym punktem balu są nagrody dla osób, które przez cały rok, w szczególny sposób angażują się w pomoc innym. Prezydent Krosna w tym roku uhonorował Gabrielę Kuźniar działającą w akcji ?Szlachetna Paczka? i Wojciecha Malinowskiego, który od początku powstania Towarzystwa Pomocy im. św. Brata Alberta w Krośnie był zaangażowany w dzieło pomocy drugiemu człowiekowi.

Gabriela Kuźnar - młoda, energiczna osoba o wielkim sercu, dla której los drugiego człowieka nigdy nie był obojętny. Mimo wielu zajęć i obowiązków znajduje czas by pomagać potrzebującym. Od czterech lat działa w projekcie "Szlachetna Paczka", akcji realizowanej w ramach Stowarzyszenia Wiosna, działającego na co dzień w Krakowie.

W 2017 r. po raz drugi pełniła obowiązki Liderki Szlachetnej Paczki rejonu krośnieńskiego. Warto wspomnieć, że jest to największy rejon w Polsce pod względem potrzebujących, jak i samych wolontariuszy. W ubiegłym roku dzięki zaangażowaniu 35 wolontariuszy udało się pomóc 96 rodzinom.

Do zadań Gabrieli należy między innymi rekrutacja wolontariuszy, przygotowanie ich do pracy z rodzinami oraz darczyńcami, którzy chcą pomóc osobom znajdującym się w trudnej sytuacji życiowej. Gabriela czuwa nad wszystkimi etapami projektu, aby w efekcie końcowym stanowiły jedną całość. Finał Szlachetnej Paczki zawsze jest czasem wielkich emocji. Towarzyszą one zarówno wolontariuszom, darczyńcom, jak i samym rodzinom, które ze łzami w oczach odbierają przygotowane podarunki.

Swoją otwartością i pozytywnym nastawieniem potrafi motywować do działania, do zmian na lepsze. Zawsze służy pomocą i cennymi wskazówkami. Uśmiech nie znika z jej twarzy, jest pogodna i pełna empatii. Resztki swojego wolnego czasu poświęca na wizyty i opiekę nad pacjentami Krośnieńskiego Hospicjum.

Wojciech Malinowski ? od początku powstania Towarzystwa Pomocy im. św. Brata Alberta w Krośnie był zaangażowany w dzieło pomocy drugiemu człowiekowi. Już jako wiceprezydent Krosna, 14 kwietnia 1993 r. uczestniczył w otwarciu "Kuchni dla Ubogich" św. Brata Alberta, która znajdowała się wówczas w dzisiejszym "Oratorium".

Od 2015 r. Wojciech Malinowski pełni funkcję prezesa Towarzystwa Pomocy im. św. Brata Alberta w Krośnie, a w poprzednich latach był wiceprezesem. Zawsze aktywnie uczestniczy w akcjach organizowanych przez Towarzystwo.

Jest osobą życzliwą, oddaną pracy dla osób najuboższych, często skrzywdzonych przez los. W swych działaniach kieruje się wyczuciem i wielkim sercem. Dla każdego znajdzie czas. Wysłucha, pomoże rozwiązać trudny problem. Zawsze służy radą. Nikomu nie odmówi pomocy. Swoją dobrocią ogarnia wszystkich potrzebujących - bezdomnych zarówno młodych, jak i starszych, a także pracowników, członków koła i wolontariuszy Towarzystwa.

Fundacja Otwartych Serc im. Bogusi Nykiel-Ostrowskiej nagradza osoby, które od wielu lat wspierają jej działalność. Statuetki Otwartych Serc trafiły w ręce Renaty Waszczuk - lekarza ginekologa-onkologa z Brzozowa oraz Zofii Czernickiej - prezenterki telewizyjnej, od lat wspierającej działania fundacji.